Arhitektura

Terra

Lokacija / Beograd, Srbija
Godina / 2021 – u izvođenju
Površina / 4085m²
Klijent / Exing B&P
Projektantski tim / Marina Lazović / Predrag Ignjatović / Zoran Lazović /
Dunja Nedeljković / Dijana Savanović / Jelena Korolija /
Jovana Bošković / Marija Milanović / Zorana Jović
Grafička prezentacija / Filip Popović

Projekat stambenog objekta Terra je bio svojevrstan izazov. Naš zadatak je bio da od projekta na osnovu koga je dobijena građevinska dozvola, pronađemo novi vizuelni identitet, dobru proporciju, izdizajniramo detalje fasade, definišemo njenu materijalizaciju, a da se gabarit objekta, otvori na fasadi, prepusti, kao i površine ne menjaju. 

Pokušavajući da postignemo dinamičnost a istovremeno održimo harmoniju punih i praznih površina (zidova i otvora) igrom plitkih profilacija u kamenu sa pazljivo razrađenim detaljima svih otvora na fasadi, postigli smo kontrolisan ritam svetlosti i senki. Randomizirano raspoređena otvarajuća i fiksna krila pojačavaju efekat igre na fasadi.

Boja čelika i aluminijumskih profila kao i smenjivanje ritma tekstura glatkog i vertikalno narebrenog kamena, čine bitan element celokupnog utiska fasadne kompozicije. 

Kaskadno povučene terase na zadnjoj fasadi, ritmom ograde od vertikalnih čeličnih profila, pored zaštitne uloge postižu i neophodnu simetriju i proporciju. 

Posebna pažnja posvećena je enterijeru unutrašnjih zajedničkih prostorija: ulazne zone, stepenišnog prostora, teretane i spa centra.